Η δύναμη της ελληνορθόδοξης παράδοσης

Η παράδοση στη χώρα μας κατέχει δεσπόζουσα θέση, όχι μόνο στην κοινωνική,  αλλά και στην οικονομική της ζωή. Σε πολλές δε περιπτώσεις κατευθύνει ακόμη και τη λειτουργία της ίδιας της αγοράς, ενώ η επιδραστικότητά της παρέμεινε ισχυρή ακόμη και σε περιόδους πολέμων, εθνικών καταστροφών, οικονομικής χρεοκοπίας, αλλά και – εσχάτως – πανδημίας.

Η είσοδος στη νηστεία της Σαρακοστής λειτουργεί  οριζόντια στον πληθυσμό, ανεξάρτητα από τον βαθμό της θρησκευτικής προσήλωσης του κάθε ατόμου. Ο συνολικός τζίρος των ημερών που προηγούνται της Καθαρής Δευτέρας, αφορά σχεδόν αποκλειστικά τα νηστίσιμα εδέσματα, ενώ όλη η υπόλοιπη αγορά τροφίμων σχεδόν παγώνει… Και δεν είναι μόνο η Σαρακοστή.

Η ελληνική αιγοπροβατοτροφία έχει προσαρμόσει έτσι τη διαχείρισή της, ώστε να εξασφαλίζει τον παραδοσιακό οβελία του Πάσχα για τον πληθυσμό, γεγονός που εκ της φύσεως συμπαρασύρει την γαλακτοπαραγωγή τους και κατά συνέπεια και την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Τα τυροκομεία της ελληνικής υπαίθρου δουλεύουν ασταμάτητα από την άνοιξη, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και μετά κλείνουν, αφού το γάλα τελειώνει και οι κτηνοτρόφοι προετοιμάζουν τα ποίμνιά τους για την επόμενη γέννα.

Η παράδοση του Πασχαλιάτικου οβελία καθορίζει τους κανόνες, την οικονομία και τα ημερολόγια προγράμματα, του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κτηνοτροφίας και μεταποίησης!

Ακόμη και η επιλογή του Αυγούστου, ως μήνα καλοκαιρινών διακοπών από τον Έλληνα, έχει ως αιτία της το Πάσχα του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο της Παναγίας. Άλλο ένα παράδειγμα όπου μια προσήλωση στην παράδοση δίνει τον ρυθμό λειτουργίας της χώρας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του ενεργού πληθυσμού παίρνει την καλοκαιρινή άδεια για να πάει μια εκδρομή και σίγουρα μια βδομάδα στο χωριό για το πανηγύρι!

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα του κόσμου, όπου σε κάποιες περιόδους του έτους, οι αγορές να… χορεύουν στους ρυθμούς της τοπικής παράδοσης..

Ο Έλληνας διαχρονικά τέτοιες μέρες  δεν λειτουργεί ως ευκολόπιστος καταναλωτής, αλλά ως πείσμων συνεχιστής της ελληνορθόδοξης παράδοσης, γεγονός που διαλύει διχασμούς και εκπέμπει μηνύματα ενότητας, που τόσο ανάγκη τα έχουμε, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε.

Η ιστορία απέδειξε ότι καμιά οικονομική στρατηγική, κανένα πολιτικό μέτρο, καμιά συγκυρία,  δεν φαίνονται ικανά να ανατρέψουν αυτή τη συνθήκη..

Καλή Σαρακοστή!